Direct naar de inhoud.
Het belang van digitale toegankelijkheid

Het belang van digitale toegankelijkheid

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 jan 2024
  • tags:

Online een weg vinden is niet voor iedereen even makkelijk. Bij het bezoeken van een website ga je het liefst recht op je doel af. Je wilt zo snel mogelijk terechtkomen op de plek van bestemming. Als je website goed is ingericht, dan is dat ook mogelijk voor mensen met bijvoorbeeld een visuele, auditieve of motorische beperking. We vertellen je daarom meer over het belang van een toegankelijke website voor iedereen.

Wat is digitale toegankelijkheid

Eenvoudig gezegd betekent digitale toegankelijkheid dat een website zo ontworpen en ontwikkeld wordt, dat het voor iedereen toegankelijk is. Ongeacht eventuele beperkingen. Dat geldt overigens ook voor de inhoud van de website. Het doel van digitale toegankelijkheid is ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot informatie en functionaliteiten online.

Websites van overheden moeten hiervoor zelfs voldoen aan bepaalde richtlijnen. Online toegankelijkheid is wettelijk verplicht voor deze instanties, zoals is vastgelegd in de Web Content Accessibility Guidelines, kortweg WCAG. In deze richtlijnen worden drie niveaus van digitale toegankelijkheid omschreven van A tot en met AAA. Overheidsinstellingen in Nederland zijn verplicht om minimaal te voldoen aan niveau AA.

Inclusieve ervaring online

Waarom is digitale toegankelijkheid dan belangrijk? Zul je misschien denken. Dat kan op verschillende manieren worden ingevuld. Met de juiste inrichting zorg je voor een inclusieve ervaring online, voor iedereen. Voor jou heeft het als voordeel dat je een breder publiek kunt bereiken. Je vergroot jouw potentiële doelgroep, door de site ook toegankelijk te maken voor mensen die door een beperking minder goed online kunnen navigeren.

Door jouw website toegankelijk te maken, vergroot je dus de kans om nieuwe bezoekers aan te trekken en sluit je niemand uit. Het draagt overigens bij aan een betere gebruikservaring voor alle bezoekers. Ongeacht hun vaardigheden of eventuele beperkingen. Heb je de digitale toegankelijkheid goed op orde, dan is de inhoud vaak ook eenvoudiger te begrijpen. Een positieve ervaring van de bezoeker, verhoogt dan ook nog eens de kans dat hij of zij terugkeert naar jouw website.

Jouw website toegankelijk voor iedereen

Bij het bouwen van jouw website houden we rekening met jouw wensen en die van jouw doelgroep. Samen zorgen we ervoor dat de site voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk wordt. Dat helpt de bezoeker en werkt ook in jouw voordeel. Ben je benieuwd of jouw bestaande website goed is ingericht en voldoet aan de voorwaarden van digitale toegankelijkheid? Dan kijken we ook graag met je mee. Stuur je vraag naar info@nijm.nl, dan zorgen wij voor een optimale bezoekerservaring voor iedereen op jouw website!

Webdesign, webshops, onderhoud en hosting

Website of Webshop

Website of Webshop

Een mooie en vindbare website of webshop? Vraag ons naar de mogelijkheden. Kijk snel op onze Webdesign pagina en bekijk wat NIJM Webdesign & Hosting voor jou kan betekenen.

Betrouwbare hosting

Betrouwbare hosting

Jouw website veilig en altijd bereikbaar? Jouw website of webshop moet natuurlijk ten aller tijden bereikbaar en veilig zijn. Onze hosting pakketten bieden de oplossing!

Professioneel onderhoud

Professioneel onderhoud

Zelf geen tijd om je website te beheren? Dan hebben wij de juiste service voor jou! Met onze onderhoudscontracten besteed je het bijwerken van de website aan ons uit!

Talen en technieken waarin wij gespecialiseerd zijn

WordPress HTML/CSS JavaScript jQuery PHP MySQL WooCommerce