Direct naar de inhoud.

Nieuw in 2016: meldplicht datalekken

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 jan 2024
  • tags:

Sinds dit jaar is de nieuwe “Wet meldplicht datalekken en uitbreiding boetebevoegdheid” van kracht. Hierin staat vastgelegd dat het College voor Bescherming van Persoonsgegevens (CBP) voortaan meer mogelijkheden heeft om boetes uit te delen aan websites met slechte beveiliging.

Tot nu toe was het al wettelijk vastgelegd dat bedrijven moesten zorgen voor een goede beveiliging van persoonsgegevens. Nieuw is echter dat een datalek verplicht gemeld moet worden aan de consument én het CBP.

Dit geldt bijvoorbeeld als je site gehackt is, maar ook als medewerkers met onvoldoende rechten de informatie hebben gezien.

Het goed beveiligen van je website en digitale klantgegevens wordt dus (terecht!) steeds belangrijker.

Meldplicht? Wat betekent dit voor je website?

Deze wet is relevant voor iedere website waar online persoonsgegevens verwerkt worden denk bijvoorbeeld aan een webshop. Echter is dit ook al het geval als je een contactformulier op je website hebt staan.

Je hebt natuurlijk niet zomaar een boete van het CBP binnen, maar het is zeker wel verstandig de volgende punten na te gaan:

  • Ga na wie er binnen het bedrijf allemaal toegang hebben tot de klantgegevens. Zijn deze voldoende afgeschermd?
  • Heel belangrijk: Zorg voor sterke wachtwoorden! Een makkelijk wachtwoord is binnen no time te hacken. Kijk hier voor meer info over wachtwoorden

SSL-certificaat: dubbel voordeel

Nijm.nl-Heeft-Ssl

Verder adviseren wij een SSL-certificaat om te zorgen voor het veilig oversturen van gegevens. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan een adres dat begint met https:// in plaats van http://. Een ander groot voordeel van een SSL-certificaat is dat Google dit meeweegt in de zoekresultaten – sites met certificaat eindigen hoger!

Overgehaald of wil je meer informatie? Neem contact met ons op!

Webdesign, webshops, onderhoud en hosting

Website of Webshop

Website of Webshop

Een mooie en vindbare website of webshop? Vraag ons naar de mogelijkheden. Kijk snel op onze Webdesign pagina en bekijk wat NIJM Webdesign & Hosting voor jou kan betekenen.

Betrouwbare hosting

Betrouwbare hosting

Jouw website veilig en altijd bereikbaar? Jouw website of webshop moet natuurlijk ten aller tijden bereikbaar en veilig zijn. Onze hosting pakketten bieden de oplossing!

Professioneel onderhoud

Professioneel onderhoud

Zelf geen tijd om je website te beheren? Dan hebben wij de juiste service voor jou! Met onze onderhoudscontracten besteed je het bijwerken van de website aan ons uit!

Talen en technieken waarin wij gespecialiseerd zijn

WordPress HTML/CSS JavaScript jQuery PHP MySQL WooCommerce