Direct naar de inhoud.
Trage website? Hoe kan dat?

Trage website? Hoe kan dat?

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 jan 2024
  • tags:

Een website moet snel laden om de aandacht van bezoekers vast te houden. Als mensen jouw website traag vinden, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. We vertellen je over de oorzaken, oplossingen en wat wij voor je kunnen betekenen als jouw website niet snel genoeg is.

Waarom is snelheid belangrijk?

Wat is snelheid? Denk je misschien. Goeie vraag en het antwoord daarop is afhankelijk van je eigen ervaring. Als we het over het laden van websites hebben dan is gemiddeld genomen een laadtijd van 4 seconden wenselijk. Sneller is natuurlijk nog mooier!

Een vlotte website is prettig voor de bezoekers. Als je op een website snel kunt vinden wat je zoekt, dan komt dat ten goede aan de gebruikerservaring. Daarnaast is de snelheid van jouw website ook belangrijk om goed gevonden te worden in zoekmachines. Al moeten we daarbij wel zeggen dat je een website niet maakt voor bijvoorbeeld Google, maar voor jouw doelgroep.

Oorzaken op een rij

Als jouw website als traag ervaren wordt, dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Het vinden van de oorzaak is de ene keer trouwens eenvoudiger dan de andere keer. Voor websites die gemaakt worden met WordPress, zoals wij dat doen, zijn dit de meest voorkomende oorzaken:

  • Een webhosting die niet geschikt is voor WordPress
  • Te grote afbeeldingen
  • WordPress-thema’s die te zwaar zijn
  • Plug-ins die de boel afremmen
  • Verouderde media

Inzicht met een zelftest

Gelukkig kun je zelf snel ontdekken of jouw website snel genoeg is. Dat kan ook op verschillende manieren, waarbij je vaak binnen enkele momenten al meer weet. Met Google Pagespeed Insights test je de snelheid door de URL van jouw website in te vullen. Deze handige tool laat vervolgens zien hoe jouw website presteert in mobiele en desktopweergave.

Je krijgt praktische tips, ziet wat je moet doen om de toegankelijkheid te verbeteren en de teksten worden onder de loep genomen voor SEO. Met de tool van GTMetrix kun je een soortgelijke test doen. Het verschil hierbij is dat je de locatie van de server zelf kunt aangeven, als je daarvoor een account aanmaakt.

Belangrijk om te weten

Bij het gebruik van Google Pagespeed Insights wordt soms de melding ‘Responstijd van de server verbeteren’ getoond. Dat betekent niet dat de server per definitie traag is. Deze melding wordt vaak gegeven als bepaalde plug-ins of thema’s niet efficiënt genoeg geprogrammeerd zijn. Daardoor kan er vertraging optreden op de website en de server. Daarom is het altijd goed om te onderzoeken waarom bepaalde meldingen getoond worden.

Jouw website optimaliseren

Naast de hierboven genoemde tools zijn er nog veel meer mogelijkheden om de snelheid en vitaliteit van een website te onderzoeken. Wil je weten hoe jouw website ervoor staat of wil je graag hulp bij het verbeteren van de prestaties van de site? Stuur je vraag naar info@nijm.nl, dan helpen wij je met het optimaliseren van jouw website!

Webdesign, webshops, onderhoud en hosting

Website of Webshop

Website of Webshop

Een mooie en vindbare website of webshop? Vraag ons naar de mogelijkheden. Kijk snel op onze Webdesign pagina en bekijk wat NIJM Webdesign & Hosting voor jou kan betekenen.

Betrouwbare hosting

Betrouwbare hosting

Jouw website veilig en altijd bereikbaar? Jouw website of webshop moet natuurlijk ten aller tijden bereikbaar en veilig zijn. Onze hosting pakketten bieden de oplossing!

Professioneel onderhoud

Professioneel onderhoud

Zelf geen tijd om je website te beheren? Dan hebben wij de juiste service voor jou! Met onze onderhoudscontracten besteed je het bijwerken van de website aan ons uit!

Talen en technieken waarin wij gespecialiseerd zijn

WordPress HTML/CSS JavaScript jQuery PHP MySQL WooCommerce