Direct naar de inhoud.
WordPress 5.8 uitgelicht: wat is er nieuw?

WordPress 5.8 uitgelicht: wat is er nieuw?

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 jan 2024
  • tags:

De nieuwe WordPress release is er! Natuurlijk zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd die het werken met WordPress weer gemakkelijker en gebruiksvriendelijker gaan maken. We leggen je hier in het kort de nieuwe features uit.

Full site editing

Met ‘full site editing’ krijg je tools en features waarmee je een gehele website kunt bouwen met blokken. Bij elke update wordt deze omgeving verder uitgebreid en dat is bij 5.8 ook het geval. Full Site Editing is eigenlijk gewoon een verzamelnaam voor allerlei kleinere functies die het bouwen van een website een stuk gebruiksvriendelijker gaan maken. Grote kans dus dat er straks nog meer mensen goed overweg kunnen met WordPress.

Blok-editor

Ook in de blok-editor zijn een hoop verbeteringen doorgevoerd in WordPress 5.8. Het bewerken van je website wordt op deze manier steeds prettiger. Vóór 5.8 moest je echt met code gaan werken om WordPress templates te maken en nu kan bijna iedereen het met de nieuwste editing tools en blokken.

Nu kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je widgets managen met het blokkensysteem. Hier is dan een live-preview van te zien in de Customizer. Ook is het vanaf nu mogelijk om de bekende blok-editor te gebruiken om templates te bewerken; zolang je voor een thema kiest die deze feature ondersteunt. Zo kun je snel schakelen tussen het editen van je pagina’s en het editen van je posts. Erg handig dus!

Vanaf WordPress 5.8 zal de patroon-tool blokpatronen voorstellen op basis van het blok dat je gebruikt. Naarmate er meer patronen worden toegevoegd, kun je inspiratie opdoen voor het stylen van je site zonder de editor te verlaten.

WebP ondersteuning

WebP is nu één van de meest interessante formaten voor afbeeldingen en ook in WordPress kun je er vanaf nu mee werken.

Met WebP kun je afbeeldingen leveren met bestandsgroottes die gemiddeld ongeveer 30% kleiner zijn dan JPEG en PNG. De kleinere bestanden zorgen voor enorme verbeteringen in de laadtijden van pagina’s en je prestaties gaan dus omhoog. Vooral als je meerdere media-elementen op een pagina gebruikt. Daarnaast ondersteunen de afbeeldingen ook animaties en transparantie. Alle moderne browsers ondersteunen het formaat; lekker veelzijdig dat WebP.

Let op! Internet Explorer 11 wordt niet langer ondersteund

Het tijdperk van Internet Explorer 11 kwam in 2013 tot een einde. Het was de laatste release van wat ooit de populairste browser ter wereld was. Sinds die laatste update hebben applicaties en platformen de ondersteuning voor het programma langzaam stopgezet.

Microsoft heeft aangekondigd half 2022 te stoppen met het leveren van ondersteuning voor Internet Explorer 11. Ze hebben de gehele marketing nu volledig gericht op de Microsoft Edge browser. Dit was voor WordPress dus ook het juiste moment om te stoppen met Internet Explorer. Op deze manier kunnen ze zich focussen op de browsers met toekomstperspectief.

Mocht je dus nog gebruik maken van Internet Explorer 11, dan wordt het tijd om naar een alternatief te gaan verhuizen; anders zal je WordPress site snel gedateerd raken. Heb je vragen over de nieuwe release? Stuur ze gerust naar info@nijm.nl. Ik help je graag!

Webdesign, webshops, onderhoud en hosting

Website of Webshop

Website of Webshop

Een mooie en vindbare website of webshop? Vraag ons naar de mogelijkheden. Kijk snel op onze Webdesign pagina en bekijk wat NIJM Webdesign & Hosting voor jou kan betekenen.

Betrouwbare hosting

Betrouwbare hosting

Jouw website veilig en altijd bereikbaar? Jouw website of webshop moet natuurlijk ten aller tijden bereikbaar en veilig zijn. Onze hosting pakketten bieden de oplossing!

Professioneel onderhoud

Professioneel onderhoud

Zelf geen tijd om je website te beheren? Dan hebben wij de juiste service voor jou! Met onze onderhoudscontracten besteed je het bijwerken van de website aan ons uit!

Talen en technieken waarin wij gespecialiseerd zijn

WordPress HTML/CSS JavaScript jQuery PHP MySQL WooCommerce