Direct naar de inhoud.
Nieuwe features in WordPress 5.5!

Nieuwe features in WordPress 5.5!

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 jan 2024
  • tags:

Eind vorige week was ‘ie er! De nieuwe release van WordPress: WordPress 5.5. De nieuwe versie brengt vele voordelen met zich mee om websites nog makkelijker te bewerken, maar maakt je website ook sneller. Het verbetert het gebruiksgemak voor jou én je bezoeker. In dit blog lees je alles over de belangrijkste nieuwe features.

Lazy loading

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, beelden kunnen een boodschap enorm versterken. Toch maken afbeeldingen websites soms wat trager. Voor een gebruiksvriendelijke website is het van belang dat je website zo snel mogelijk is. In WordPress 5.5 worden afbeeldingen daarom pas geladen op het moment dat de gebruiker op het punt staat om naar de afbeelding te scrollen. Dit noemen ze ook wel ‘lazy loading’.

Bekijken websitebezoekers jouw website vaak via een smartphone? Dan biedt lazy loading al helemaal voordelen. Het voorkomt namelijk dat er bestanden gedownload worden die bedoeld zijn voor andere apparaten. Het bespaart bezoekers data- en batterijverbruik.

XML-sitemap

Heb je een nieuwe website laten bouwen, en is ‘ie klaar voor livegang? Dan is het natuurlijk spannend hoeveel mensen de nieuwe website gaan bezoeken. De vindbaarheid van de website speelt daarin een grote rol. Het is erg belangrijk dat jouw website goed gevonden wordt door zoekmachines zoals Google.

WordPress-websites werken erg goed met zoekmachines. De nieuwe versie van WordPress bevat een standaard XML-sitemap waarmee zoekmachines de belangrijkste pagina’s van je website kunnen ontdekken vanaf het moment dat de website live gaat. De zoekmachines hebben dus vanaf dit moment één overzicht van alle websitepagina’s.

Natuurlijk zijn er meer manieren om ervoor te zorgen dat jouw website goed gevonden wordt. In dit artikel lees je meer over SEO (search engine optimization) >>

Nieuwe functies in de blok-editor

Niet alleen wordt de laadtijd en de vindbaarheid van jouw website beter door WordPress 5.5, ook heeft de blok-editor veel nieuwe functies gekregen! Met deze nieuwe functies wordt het vullen van jouw website alleen maar makkelijker.

1. Nieuwe patronen

Vind je het lastig te bepalen welke lay-out jouw website moet krijgen? WordPress heeft een aantal nieuwe patronen beschikbaar gesteld, waardoor je eenvoudig mooie lay-outs kunt maken.

2. Afbeeldingen bewerken

Besteed je altijd veel tijd aan fotobewerking, om de afbeeldingen vervolgens toe te voegen op de website? WordPress 5.5 maakt het vanaf nu mogelijk om afbeeldingen bij te snijden, te roteren en in te zoomen vanuit het afbeeldingsblok. Daarnaast kun je afbeeldingen ook veelgebruikte verhoudingen geven, zoals bijvoorbeeld een vierkant.

3. Download nieuwe blok-types in de editor

Zie je door de bomen het (juiste) blok niet meer? Met de nieuwe blok-directory kun je nieuwe blok-types op de website zoeken en installeren, zónder de editor te verlaten.

Toegankelijk voor iedereen

We vinden het steeds belangrijker dat websites toegankelijk zijn voor iedereen. WordPress heeft met de nieuwe release ook het bewerken van websites toegankelijker gemaakt. Zo kun je nu gemakkelijk met het toetsenbord door het CMS navigeren.       

Heb je vragen naar aanleiding van de nieuwe release? Stuur ze naar info@nijm.nl. Ik help je graag!

Wil je álles weten over alle nieuwe features van WordPress 5.5? Lees dan het nieuwsbericht van WordPress.

Webdesign, webshops, onderhoud en hosting

Website of Webshop

Website of Webshop

Een mooie en vindbare website of webshop? Vraag ons naar de mogelijkheden. Kijk snel op onze Webdesign pagina en bekijk wat NIJM Webdesign & Hosting voor jou kan betekenen.

Betrouwbare hosting

Betrouwbare hosting

Jouw website veilig en altijd bereikbaar? Jouw website of webshop moet natuurlijk ten aller tijden bereikbaar en veilig zijn. Onze hosting pakketten bieden de oplossing!

Professioneel onderhoud

Professioneel onderhoud

Zelf geen tijd om je website te beheren? Dan hebben wij de juiste service voor jou! Met onze onderhoudscontracten besteed je het bijwerken van de website aan ons uit!

Talen en technieken waarin wij gespecialiseerd zijn

WordPress HTML/CSS JavaScript jQuery PHP MySQL WooCommerce