Direct naar de inhoud.
WordPress 5.9: wat is er nieuw en wat kun je ermee?

WordPress 5.9: wat is er nieuw en wat kun je ermee?

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 jan 2024
  • tags:

WordPress 5.9 is enige tijd geleden uitgekomen en al onze WordPress sites draaien inmiddels al op deze versie. Een mooi moment om even te laten zien wat er nieuw is in deze versie. Wat kunnen we er allemaal mee en hoe ga je dit terugzien in de beheeromgeving?

Een grafische interface

Versie 5.9 introduceert een grafische interface, waarmee gebruikers de stijl-instellingen een stuk gemakkelijker kunnen aanpassen. Dit kan globaal, maar ook op blokniveau. Door het zogenaamde ‘Global Styles mechanisme’ kan dit zonder een enkele regel code te hoeven schrijven. Het is nog niet eerder zo makkelijk geweest om het uiterlijk van je websites aan te passen. Dit scheelt dus een hoop tijd!

De nieuwe standaard voor het aanpassen van thema-instellingen

De Global Styles interface vervangt de bekende Customizer en is nu de enige manier om stijlen aan te passen binnen blokthema’s. Daarom zijn ingewikkelde beheerpagina’s nu niet langer nodig. Het is de nieuwe standaard voor het aanpassen van thema-instellingen. Zo krijg je als gebruiker meer controle over de presentatie van je website.

Een nieuwe zijbalk in de site-editor

Ook is er is nu een nieuwe zijbalk beschikbaar in de site-editor, met bovenaan vier componenten:

  • typografie
  • kleuren
  • lay-out
  • blokken

Hiermee verander je bijvoorbeeld de kleuren en het lettertype voor de gehele website. Hier zullen in komende updates nog wel uitbreidingen aan worden toegevoegd om alles nog makkelijker te maken.

Full site editing: Twenty Twenty-Two

WordPress 5.9 komt met een gloednieuw thema: Twenty Twenty-Two. Het ontwerp van Twenty Twenty-Two is minimalistisch en flexibel. Dankzij de Full Site Editing features die steeds worden uitgebreid, kan ieder onderdeel worden aangepast zoals jij dat wil. Bovendien wordt het thema geleverd met enkele handige templates die je kunt gebruiken in de block editor van WordPress 5.9.

Nog meer functies bij Full Site Editing

Bij de vorige update (zie WordPress 5.8) werd Full Site Editing geïntroduceerd. Met WordPress 5.9 worden daar nog veel meer functies aan toegevoegd. Deze maken het hele proces nog gebruiksvriendelijker en sneller. Er zijn deze keer twintig nieuwe blokken toegevoegd die er speciaal voor gemaakt zijn om je gehele website in te richten. Enkele nieuwe blokken zijn: navigatie, site logo, site titel, berichtenlijst, header en footer. Al deze nieuwe blokken zijn te vinden onder de rubriek: Thema.

Het Navigatieblok uitgelicht

Laten we het Navigatieblok eens wat nader bekijken. Dit blok is een krachtige, nieuwe feature van WordPress 5.9. Je kunt nu binnen de editor eenvoudig een nieuw menu aanmaken en deze een naam geven. Zo kun je meteen binnen de editor nieuwe menu-items toevoegen en bewerken. Ook pas je hier meteen de opmaak aan, zoals de kleuren, uitlijning en meer. Dit blok is ook te gebruiken binnen berichten en artikelen. Zo is het in elkaar zetten van menu’s lekker toegankelijk geworden. Super handig!

WordPress belooft dus weer een stuk sneller en gebruiksvriendelijker te worden. Heb je vragen over de nieuwe release? Stuur ze gerust naar info@nijm.nl. Ik help je graag!

Webdesign, webshops, onderhoud en hosting

Website of Webshop

Website of Webshop

Een mooie en vindbare website of webshop? Vraag ons naar de mogelijkheden. Kijk snel op onze Webdesign pagina en bekijk wat NIJM Webdesign & Hosting voor jou kan betekenen.

Betrouwbare hosting

Betrouwbare hosting

Jouw website veilig en altijd bereikbaar? Jouw website of webshop moet natuurlijk ten aller tijden bereikbaar en veilig zijn. Onze hosting pakketten bieden de oplossing!

Professioneel onderhoud

Professioneel onderhoud

Zelf geen tijd om je website te beheren? Dan hebben wij de juiste service voor jou! Met onze onderhoudscontracten besteed je het bijwerken van de website aan ons uit!

Talen en technieken waarin wij gespecialiseerd zijn

WordPress HTML/CSS JavaScript jQuery PHP MySQL WooCommerce