Wat is webhosting?

Een aantal vragen die wij vaak krijgen is: “Wat is webhosting?”, “Heb ik webhosting nodig?” en “Waarom zijn sommige hostingpartijen zo goedkoop?”. Hieronder proberen we een eenvoudige uitleg te geven op deze vragen.

Wat is webhosting?

Wanneer je een website hebt zal deze 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn voor veel bezoekers tegelijk. Hiervoor worden speciale servers ingericht en in serverparken geïnstalleerd. Wanneer je een domeinnaam hebt kun je deze laten verwijzen naar een locatie op een server waar de website bestanden geplaatst worden. Webhosting is dus eigenlijk een stukje ruimte op een server waar je de website op kunt zetten maar ook waar de e-mails op binnen komen van een bepaald domein.

Voor een uitgebreidere omschrijving kun je kijken op  http://nl.wikipedia.org/wiki/Webhosting

Heb ik webhosting nodig?

Zoals te lezen is bij de vorige vraag heb je voor een website wel degelijk een hosting abonnement nodig. Op internet zijn veel verschillende hostingpartijen te vinden met veel variërende prijzen.

Waarom zijn sommige hostingpartijen goedkoper dan anderen?

Het is uiteraard mogelijk om te kiezen voor een zogenoemde “budgethosting partij”. Dit betekent dat je op een server wordt geplaatst waar heel veel andere sites op staan. Dit kan invloed hebben op je eigen site! Want hoe meer mensen gebruik maken van een server des te meer de server zijn krachten moet verdelen wat kan betekenen dat de website langzamer wordt. Ook dien je te letten op de service die de partij aanbiedt en of de software op de server voldoet aan de eisen van de website.

Waarom met ik op letten?

Bij het kiezen van de juiste hostingpartij is het zeer belangrijk om rekening te houden met vragen als:

– Wat gebeurt er met mijn site bij een update van bijvoorbeeld PHP, MYSQL of Apache?
– Kan deze partij mij ondersteunen bij problemen met de website?
– Wat is de kwaliteit van dit hostingbedrijf en wat garanderen ze?
– Wil ik op een server waar heel veel onbekende andere sites op draaien mijn website plaatsen?

Omdat wij veiligheid van onze servers belangrijk vinden, updaten wij regelmatig onze software. Als extra service zorgen wij ervoor dat de websites op onze servers altijd werken met de geïnstalleerde software.

Vragen over onze hostingabonnementen? Neem contact met ons op!